BBC; ‘Aleviliğe hayran olduk!´

Konu, 'Serbest bölge' kısmında gülüş tarafından paylaşıldı.

1. gülüş

gülüş Daimi Üye

İstanbul Erikli Baba Cem Evi avlusunda kadın erkek, genç yaşlı insanlar banklarda oturmuş sohbet ediyorlar. Başka bir yerde olsa insanlarda büyük ilgi uyandıracak devasa kameralar Cem Evi avlusunda çekim yapıyor.

İnsanlar her Perşembe Cem´e girmeden önce nasıl hatır edip sohbet ediyorlarsa yine öyleler. Dünyaca ünlü İngiliz Devlet Televizyonu BBC, Erikli Baba Cem Evi´nin Avlusunda. Bir önceki gün Cem Evi Dedesi Binali Dede beni arayıp şöyle demişti;

— Ayşe kızım, biz Cem ederkene BBC bizi çekecekmiş, diyolar ki biri Cem´i, Aleviliği anlatsın, gelip anlat kızım misafirlerimize, biz kimiz?

Nasıl büyük bir sorumluluk Binali Dedemin benim omuzlarıma yüklediği. Ama ‘Ali´m Allah, Hızır yardımcımız ola´ deyip;

‘Sen hiç merak etme dedem en iyi şekilde temsil eder, ağırlarız misafirlerimizi´ dedim. BBC ekibi Suriye´den sonra Türkiye´ye geçmiş, onun öncesi de İsrail´de bulunmuşlar. İsrail ve Suriye´den sonra bu avluda kendimizi daha huzurlu ve güvende hissettik diyor Pete. Pete ‘80 günde Dünya da İnançlar´ isimli belgeselin sunucusu. Ve başlıyor sorular sormaya;

—Aleviliğin diğer inançlardan farkı nedir?

—İnancımızın merkezinde ‘insan´ var, hangi ırk ya da kültürden olduğu hiç önemli değil. Neden insan derseniz, Tanrı ile buluşmanın yolu insan´a bilmekten geçer. O sebeple cem´de göreceksiniz, secde insanadır. Tanrı ne Kâbe de, Ne Kudüs te der Alevi Pirleri. Aslını sorarsanız tüm âlem bize mabettir.

—Tüm âlem´in mabet olması fikrini çok sevdim. Hiç duymadım böyle bir şey. Sufizm ile ilgili olsa gerek söylediklerin.

—Haklısın İslam Tasavvufu aynen böyle diyor. Alevilik gerçek İslam dır, İslam´ın özü´dür. Sizin İslam adına dünya ekranlarında gördükleriniz cevizin kabuğudur, dişlerseniz kanatır. Alevilik henüz tatmadığınız cevizin içi, özüdür. Bakın ne diyor bu öz; Hakikatte ayrılık yoktur, sen ayrıyım zannedersin. Şu gördüğümüz ağaçtan ayrı değiliz, bak dokun şu ağacın yaprağına, işte şimdi bütün âleme dokundur demektir. Bu felsefeye ‘Vahdet-i Mevcut´ diyoruz. Vahdet-i Mevcut Hünkâr Hace Bektaşi Veli ile anlaşılır.

Pete oldukça şaşkın bir ifade ile dinliyor anlattıklarımı. Bir an önce Cem´i görmek istediğini söylüyor. Cem´de Pete ve diğer BBC ekibine, çeviri yapmayacağımı, yalnızca Cem´i hissetmelerini istediğimi söylüyorum. Neler olup bittiğini Cem bitiminde anlatma sözü veriyorum ekibe ve ‘Allah, Muhammed, Ya Ali´ diyerek aşka düşen onlarca kişinin arasında yürütülen Cem´e dâhil oluyoruz. Yaklaşık bir buçuk saat boyunca dilleri lâl olan BBC ekibinden özellikle Pete, tüm ritüelleri aynen bizim gibi yerine getiriyor. Onlar için en şaşırtıcı olanda, Cem´in başında ‘rızalık´ alınırken herkes birbirine niyaz ediyor ve Pete´i, yanında oturan yaşlı amca doğal olarak bu ritüel´e dahil ediyor. Hiç tanımadığı insanlar, sanki Onu hep buradaymış gibi Cem ‘e katıp edip ‘Can´ biliyorlar. Tıpkı Yunus´un dediği gibi ;´72 Millete bir göz ile bakmayan bizden değildir´.
    Yürütülen Cem´in sonunda dağıtılan lokmaları paylaşan BBC ekibinden ‘çıt´ çıkmıyor. Epeyce bir vakit sonra Pete ve belgeselin yapımcısı Tom konuşmaya başlıyorlar.

Tom: İngiltere´de İslam Sufizmi´ne ciddi bir kayış var, nedenini şimdi anlıyorum. Fakat Aleviliği ve Alevileri yeterince tanımıyor Dünya, bu gördüğümüz şeyi herkes görmeli mutlaka.

Pete: Ben uzunca yıllar dinler üzerine araştırma yaptım. Mevlana´yı biliyorum, fakat hayatımda hiç böyle bir şey yaşamadığımı itiraf etmeliyim. Belgeselde şuana kadar böyle bir görüntüye tanık olmadık ve olabileceğimizi de sanmıyorum. Bu BBC´nin bu belgesel için kayda aldığı en güçlü deneyimdi. Böyle söylememin nedeni müzik ya da semah değildi, atmosfer çok etkiledi beni. Çok gerçekti hissettiğim. Çok ayrıcalıklı bir inanış Alevilik. Ben böyle bir tecrübe hiç yaşamadım. Aleviliğe hayran oldum!...

BBC ekibini yaşadıkları yoğun duygularla uğurladık. İran´a gidiyorlar buradan. Belgesel Şubat 2009 da ( ki detaylı tarih verildiğinde mutlaka bilgilendireceğim) önce BBC´de ve ardından Discovery Channel´da yayınlanacak. Ne diyelim hayırlısı… Bu arada merak etmeyin onlara etli bulgur pilavı ve ayran ikram etmeyi unutmadık …

[email protected]

2. selenayy

selenayy Daimi Üye

görsün dünya görsün alem görsünler alevilik neymiş ne değilmiş... sussun iftira atan diller, sussun yanlış bilenler...

gözlerim nemli okudum tamamını çok güzeldi emeğine sağlık can

Sayfayı Paylaş