Bazıları öğrenmek ister, bazıları sorup soruşturur. Diğerleri anlatır, daha doğrusu anlatmaya çalışır. Alevilik nedir? İnanç mı? Din mi? Yaşam tarzı mı? Hayata farklı bakış açısı mı? Aleviler nerden gelirler, nasıl inanırlar ve nereye giderler? Gençler çok saade bir şekilde Aleviliği anlamak isterken, Televizyon kanallarında, toplantı veya konferanslarda, Dedeler, Yazarlar, Başkanlar, .... Bazıları öğrenmek ister, bazıları sorup soruşturur. Diğerleri anlatır, daha doğrusu anlatmaya çalışır. Alevilik nedir? İnanç mı? Din mi? Yaşam tarzı mı? Hayata farklı bakış açısı mı? Aleviler nerden gelirler, nasıl inanırlar ve nereye giderler? Gençler çok saade bir şekilde Aleviliği anlamak isterken, Televizyon kanallarında, toplantı veya konferanslarda, Dedeler, Yazarlar, Başkanlar, bize Aleviliği anlatmak için çaba sarf ediyorlar : Tarih, kimilerine göre İslamın içindeki haksızlığa uğrayanlarmış Aleviler, kimilerine göre ise, evrenin varoluşu, insanlığın doğuşu kadar eski bir inanç. Kimilerine göre de, Alevilik felsefesi on ikinci yüz yıldan beri Anadolu ya, başka kültür ve inançların arasından geçerek, kaybolmamaya çabalamış. Uzun süre boyunca yok edilmemek için saklanıp, kimlik değiştirmiş Aleviler, ama felsefenin özü silinmemiş ve semahların, türkülerin, deyişlerin içine sığınmış Felsefe. «Üç kelimeyle Alevilik; Tanrı + Doğa = İnsan. Bu üçgenli sistem Aleviliği kolay bir şekilde anlatıyor. Bütün gerçeklerin insanın içinde olduğunu söyleyen, kadınları ve erkekleri eşit gören, yetmiş iki millete aynı gözle bakan, çağdaş olmaya ve huzura çağıran bir felsefedir Alevilik. İnsanların gözlerini kapatmaya çalışmıyor ama tam tersine, insanın zihinsel gücünü açmasına yardımcı oluyor» diyorlar. Simdi de sade ve saf bir gözle anlatırsak Aleviliği, ortaya ne çıkar? 19 yaşındaki bir gencin Aleviliği anlatmasının değeri var mi? Bu sorulara rağmen cesaretli olup, deniyelim : Aleviler. Türkiyede 20 milyonlar. Baş örtü ticaretine açıkçası pek katkıları yok. Müslüman kardeşlerinin camideki yerlerine göz koymazlar. Aleviler Lokma dağıtıp yerler. Onlar Mahsuni ŞERİF?in kasetlerini dinleyip, Nazım HİKMET şiirleri okuyup, Cem YILMAZ veya Yılmaz ERDOĞAN?ın skeçlerine gülerler. Her sene Mekke?ye değil ama Hace Bektaşa gitmek isterler. Zülfikarı boyunlarına takıp, kazaklarının altına saklarlar, ama onsuzda birbirilerini tanırlar. Çünkü onlar birer «Canlar». Mirkan Arslan/Metz-Fransa
Emegine saglik. Konuyu güzel anlatin. Bende Aleviligi anlamak isteyenlerdenim. Ama bu saydigin özellikler sadece alevilere yakistirilirsa, diger müslüman kardeslerimize biraz haksizik olmuyormu? Ben alevi degilim, bas örtü ticaretine pek katkım yokdur, Mahsuni ŞERİF?in kasetlerini dinlerim, Nazım HİKMET şiirleri okurum, Cem YILMAZ veya Yılmaz ERDOĞAN?ın skeçlerine gülerim. Kuran?in özünde olan Tanrı + Doğa = İnsan, kadınları ve erkekleri eşit görmek, yetmiş iki millete aynı gözle bakmak, çağdaş olmaya ve huzura çağırmak gibi seylere inaniyor ve yasamaya calisiyorsak, nedir alevi olmak veya sunni olmak. Nedir aleviyi alavi yapan ? Sadece inancin nasil uygulanmasimi?
SEVGİLİ BİRSEV; ALEVİLİK, Muhammet Ali'nin aydınlık yoludur. ALEVİLİK, aydınlıktır, karanlıklann dümanıdır,bır ışıktır, ALEVİLİK, insanlığın, güzelliğin dostu, düşmanlığın, kinin, garazın, kibirin yok edicisidir. Erginliktir, turaplıktır. ALEVİLİK, barıştır, sevgidir, kardeşliktir, iyiliktir, güzelliktir. Yaşanılır bir dünya yaratmaktır. ALEVİLİK, yobazın, bağnazın, gericinin baş düşmanıdır. ALEVİLİK, cumhuriyettir, laikliktir, demokrasidir, Atatürkçülüktür. ALEVİLİK, bilimdir, tıptır, ilaçtır, panzehirdir. ALEVİLİK, ruhun gıdasıdır. Bir aşktır. ALEVİLİK, Hacı Bektaşi Velidir, Atatürktür, Pir Sultan Abdaldır, Kaygusuz Abdaldır, Nesimidir, Mansurdur, Yunus Emredir, Karacaahmettir, Baba İsaktır, Baba İlyastır, Ahi Evrandır. ALEVİLİK, sazdır, sözdür, güzelliklerle bezenmiş bir bağdır, gül bahçesidir. ALEVİLİK, güzelikleri ve dünya nimetlerini paylaşmaktır. ALEVİLİK, tabiattır, yaratanlardır, yaratacıdan yanadır, üretendir. ALEVİLİK, insanların, dinine, diline, ırkına, rengine göre ayırmadan sevip bağrına basan bir yoldur, bir felsefedir. ALEVİLİK, edebiyattır, şiirdir, müziktir, düşünen, düşünmeyen herkes yoldaştır, kardeştir, bacıdır, yarendir. ALEVİLİK, bilmeyenlere bilgi sunmaktır, kör gözlere değil, gör gözlere Allah'ın bir lütfudur. ALEVİLİK, inanca korkuyla sarılmak değil sevgiyle sarılmaktır. ALEVİLİK, halkla bütünleşmek için verilen bir hizmet yarışıdır. ALEVİLİK, dünya insanlığını her türlü kötülükten kurtaracak "NUHUN GEMİSİ"ni de içine sığdırıp çağdaş dünyaya yeni bir hizmet sunacak olan Muhammet-Ali'nin Ehlibeyt gemisidir. ALEVİLİK, dinli, dinsiz, yobaz, gerici, şeriatcı, hak düşmanı, halk düşmanı zavallılara da acıyan Allah'tan olanların bile affedilmesini dileyen ince bir yoldur. ALEVİLİK, bağışlayıcıdır. ALEVİLİK, hakdan alıp halka, halkdan alıp Hakka ulaştıran semahtır. ALEVİLİK, çağdaşlıktır, insanoğlunun sımsıkı sarılacagı bir yaşam felsefesidir. ALEVİLİK, atom bombalarını öldürmek için değil, bilime ışık tutmak için patlayan evrensel bir feza çağının yaratıcılığını savunan bilimsel bir inançtır. ALEVİLİK, dört kapı, kırk makamdır. Pirlikdir, Mürşitlikdir, Dedelikdir, Taliplikdir, dervişlikdir. Bir CAN'dır. ALEVİLİK, Nebilerin, Velilerin, Uluların yoludur. ALEVİLİK, Gönül Kabesini yıkmamakdır. ALEVİLİK, Cennet ve Cehennem masalları ile kendini avutmamakdır. ALEVİLİK, Kimsenin inancıyla alay etmemektir. HOŞGÖRÜDÜR. ALEVİLİK, evrensellikdir. ALEVİLİK, aleviliği yalnızca bir yaşam biçimi olarak görüp, küçük bir kabın içine hapsetmeye çalışanlara biraz daha gözlerini açmaları için ömür araştıracakları bir bilim dalıdır. ALEVİLİK, Dünya durdukça sonsuza dek yaşayacak olan bir HAK'tır. Dünya dinidir, insanlık yoludur, Hakkin batılı yok ettiği bir çizgidir. Alevılık budur can burda yazdıgım bırkac kelıme bızı anlanmaya yetmez elbet ama kısaca anlayabılmen ıcın bı kac ornek sadece . Sımdıde alevı olmak nedır ona ornekler vereyım ıstersen assagıya ekledıgım lınklerı tek tek ıncelemenı ve anlayabılmenı ıstıyorum ... viewtopic.php?f=107&t=5653&start=0 http://www.youtube.com/watch?v=JM_U3A3AvNU viewtopic.php?f=107&t=6539&start=0 İste can ALEVİ OLMAK tüm bu zulumlere ,haksızlıklara,katlıamlara ragmen ,boyun egmemek ve yınede ınsan dıyebılmektır....bu ayrımı ıstemeyen bı taraf varsa oda bızız can buna emın ol ! bız yandık, yakıldık yok edılmeye calısıldık,ALLAHU EKBER dıyerek canımıza kıydılar ama yınede can'a can demedık.. ıste bu ALEVİ OLMAKTIR...ofkemız buyuk ve hıc bı zamanda dınmeyecek ama bız yınede ınadına INSAN dıyecegız ınadına ve hergun dahada cogalarak bu yolda yurumeye devam edecegız ...yapılan hıc bıcbır seyı UNUTMADIK ,UNUTMAYACAGIZ VE UNUTTURMAYACAGIZ... Yaşamı, evreni, dünyayı, insani ve bütün bunlarla ilintili ne varsa; doğru tanımlamak, kavramak, anlamak için Aleviyiz! Yaşamı doğru bir şekilde yaşamak için Aleviyiz! Neden Aleviyiz? Kuranı kutsal kitap. Hz. Muhammed`i peygamber, Hz. Ali`yi ve On İki imamları rehber, Hacı Bektaş Veli`yi Hünkar, Pir Sultan Abdal`i Pir olarak bildiğimiz için Aleviyiz! Neden Aleviyiz? Asırlardır yok edilmek istenen, baskılara, katliamlara, iftiralar maruz kalan mazlum bir toplumun, haksızlığa ve zalimliğe boyun eğmeyen bir toplumun üyesi olmak için Aleviyiz! Neden Aleviyiz? Elimize, belimize, dilimize sahip olmak için, Aşımıza, işimize eşimize sadık olmak için, Özümüze, gözümüze, sözümüze bağlı kalmak için Aleviyiz! Neden Aleviyiz? Asırlardır insanlığa ışık tutan erenlerin, evliyaların, cümle kamil insanların şerefli ve aydınlık yolunda yürümek için Aleviyiz! Neden Aleviyiz? Yozlaşıp değerlerimize yabancılaşmamak için, Yobazlaşıp gerici gelenekleri inanç diye bilmemek için, Serçeşmeden yoksun kalmamak için, Yoksul olmamak için Aleviyiz! Bütün yozlara ve yobazlara inat ALEVİYİZ! ALEVİ OLMAK Bana bir Sünni demişler Ben Alevi olamam ki İşim gücüm yalan dolan Ben Alevi olamam ki İlaç diye muska yazdım İlmin düzenini bozdum Mürşit ile kuyu kazdım Ben Alevi olamam ki On iki imamı haktır Bende layık iman yoktur Aleviyim diyen çoktur Ben Alevi olamam ki Ali fakiri soydu mu? Ali millete kıydı mı? Ali nefsine uydumu? Ben Alevi olamam ki Alevi yalan söylemez Yetimin hakkını yemez Zalimliye boyun eğmez Ben Alevi olamam ki Mahsuni'yim yüzüm kara Çekemem özümü dara Herkes gelemez Haydar'a Ben Alevi olamam ki. (Mahsuni Şerif)
Degerli seyduna_34, öncelikle benim icin bukadar zaman ve emek sarf ettigin icin cok cok tesekür ederim. Evet, aleviligin ne demek oldugunu galiba biraz daha anladim. Öfkenizi de anliyorum, ve bu olanlara üzülüyorum. Alevilere yapilanlara üzülüyorum ve yapanlarin benimlen ayni mezhepten olduklarina üzülüyorum. Müslümanim diyenin kitabinda böyle birsey olmamali. Ben böyle yetistirilmedim (cok sükür). Bu siyasi carkin icine kendimi kaptimak istemedigim icin, kendimi ve sizi daha iyi anlamaya ve ögrenmeye gayret ediyorum. Tekrar cok tesekür ederim. Saygilar
bu güzel yazımlarınızı bizlerle paylaştığınız için hepinize teşekkürler tabi evrenimizin en eski uygarlığı olan MU'lar da dahil hiç bir ırkın inandığı değerlerde kitaplarda bir başka insan soyunun(tüm canlıları buna dahil edebiliriz) toplu olarak katli, yakılması, kıyıma uğratılması yazmaz. lakin din o kadar hassas bir çizgide durmaktadır ki, çıkar sahipleri ve dini yanlış ve yobaz bir bağlamda yorumlayanlar, her daim bir huzursuzluk kaynağı olagelmişlerdir. aleviler tabiki geçmişten buğünlere kadar radikal islami kesimlerin infazlarına uğramışlardır... bunların en bilindikleri yavuz sultan selimin anadolu çıkarması, yeniçeri ocağının lağvedilmesi adı altında bektaşilerin kırımı, vs... ama en nihayetinde bunu yapanların, din kadar enginliğide sınırsız ve gerici motifleri de aşikar bir çarktan geçtikleri düşünülürse; yanlış ellerde kullanıldığı zaman tehlikenin boyutu daha rahat görülecektir.. ülkemizde alevi-sünni kardeşliğinin böylesi bir medeniyet dediğimiz milenyum çağında hala tam yakalanamamış olması, kanımca, dinin hala yanlış ellerde olmasından kaynaklanıyor.. yanlış ellerde diyorum çünki alevi gerçeğini kendi içinde eritmeye çalışan ama aynı zamanda da, millet olarak kazanılan zenginlikleri başka etnik yapılar ile paylaşmamak için ayrıştırmayı sürekli sıcak tutan bir zihniyetin kuşatması altındayız.. aslında bu zihniyetin ne dini var ne mezhebi var.. tek adı varsa o da kişisel çıkarları doğrultusunda hareket etmek.. "bunların", ne alet olmayan "kardeşçil sünnilere", nede "tanınmak istenmeyen alevilere" faydaları olabilir.. kendi varlığını: bir başka dinin, dilin, ırkın, mezhebin ve inancın karşısında ve alternatifi olarak gören bir halk kendi çelişkileri ile, zaten TANRI ile olan bağını koparmıştır.. KARDEŞLİĞİN GELECEĞİNE =ero=