Atatürk'ümüzün zekası ve mesajı

Discussion in 'Atatürk'ün Hayatı Ve Anıları' started by seyduna_34, Nov 25, 2008.

1. seyduna_34

seyduna_34 Daimi Üye

Cumhuriyet kurulduktan 13 yıl sonra İngiltere Kralı Edvard, Türkiye'ye gelir. Atatürk, konuğuna unutamayacağı bir karşılama hazırlamak ister.
    Hikayenin gerisini Enver Behnan Şapolyo'dan aktaralım:
    İngiliz kralı VIII. Edward İstanbul'a Atatürk'ü ziyarete geldiği zaman, Atatürk kendisine bir akşam ziyafeti vermişti. Ziyafetten önce :
    - "Bana İngiltere sarayında verilen ziyafetler ne şekilde olur, onu bilen birisini yahut bir aşçı bulunuz!? dedi.
    Ve nihayet bu sofra merasimini bilen bir zattan öğrenerek sofrayı o şekilde düzene koydular... Akşam kral sofraya oturunca kendisini kral sarayında zannederek memnun oldu. Atatürk'e dönerek:
    - "Sizi tebrik eder ve teşekkür ederim. Kendimi İngiltere'de zannettim" diyerek memnuniyetini bildirdi.

MİLLETİME UŞAKLIĞI ÖĞRETEMEDİM!
    Sofraya hep Türk garsonlar hizmet etmekte idi. Bunlardan bir tanesi heyecanlanarak, elindeki büyük bir tabakla birdenbire yere yuvarlandı. Yemekler de halılara dağıldı. Misafirler utançlarından kıpkırmızı kesildiler. Fakat atatürk Kral'a eğilerek :
    - "Bu millete her şeyi öğrettim, fakat uşaklığı öğretemedim!" dedi. Bütün sofradakiler Atatürk'ün zekasına hayran oldular. Atatürk garsona da "vazifene devam et" emrini verdi.

VATANIMIN TOPRAĞI TEMİZDİR, KİRLETMEZ
    Kral Edward istanbul'a geldiği zaman, yatından bir motora binerek Dolmabahçe Sarayı'na yanaştı. Atatürk de rıhtımda O'nu bekliyordu. Deniz dalgalı idi ve Kral'ın bindiği motor inip çıkıyordu. Kral rıhtıma çıkmak istediği bir sırada eli yere değdi ve tozlandı. O sırada Atatürk de Kral'ı rıhtıma almak üzere elini uzatmış bulunuyordu. Bunu gören Kral bir mendille elini silmek istediği bir anda Atatürk :
    -Vatanımın toprağı temizdir, O, elinizi kirletmez ! Diyerek, Kral'ı elinden tutup rıhtıma çıkarıverdi. (Enver Behnan Şapolyo)

2. alevi_kızı

alevi_kızı Daimi Üye

emegine saglık canım çok güzel bi paylaşımdı benim en çok hoşuma giden ise VATANIN TOPRAGI TEMİZDİR EL kirletmez kelimesi çok anlamlı bi kelime bence tekrar tşkler dilek

3. sanem_62

sanem_62 Daimi Üye

Atamızın ismi cismi resmi oldu yerde ben bir tuhaf oluyorum yaa onu o kadar özledikki bunu hiç kimse anlayamaz bılemez o kalplerde yureklerde hatta akşam yemeklerımızde bas koltukta oturuyo yatagımızın bas ucunda herzaman her yerde o var ÖZLEMLE VE SEVGIYLE ANIYORUZ :lol: :lol: :lol:

Share This Page