Alevi ve Bektaşiler hakkında pek çok bilinmeyen vardır... öncelikle ilk olarak Kurtuluş savaşında Alevi-Bektaşilerin rolü üzerine bazı gizli kalmış bilgileri sunmak istedim.. Teşkilatı Mahsusa (MİT): Alevi ve Bektaşiler tarafından kurulmuştur... Aleviler Öncelikle Kurtuluş savası süresince... İstanbul'dan Anadoluya adam ve askeri araç kaçıran gizli örgüt Mim Mim gurubunu kurmuşlardır... Mim Mim gubununda içinde yer aldığı... Teşkilatı mahsusa'nın başkanı Albay Hüsamettin (Ertürk) Bey Bektaşidir. ( Kaynak: S.N Tansu, iki devrin perde arkası Sayfa. 530) *** İstanbul'un çeşitli semtlerinde ulusal örgüt kuranların başında... Erenköy'deki Didariye Dergahı gelir... Bu dergahın başında ise Bektaşi İbrahim Mihrabı baba vardır. *** Kuzguncuk Ulusal Kurtuluş Örgütü: Kurucusu Bektaşi Ali Nutki baba'dır Buna benzer sadece İstanbul'da 14 gizli örgüt kurulmuştur.. bunlardan bazıları Topkapı'da Şeyh Abdullah tekkesi, Sütlüce'de Seyh Hüseyin baba tekkesi.. Rumelihisarında Şehitler tekkesi... Anadolu yakasında çamlıca ve Merdivenköyünde Şahkulu Tekkesi... Üsküdar tekkesi... Fakat bunlar içinde belki de en önemlisi Atatürk'ünde saklanmak ve gizli toplantılarını yapmak için gittiği yer Olan Özbek tekkesi'dir ki.... Bu tekke İsmet paşa.. Fevzi Paşa... Nurettin Paşa... halide Edip Adıvar gibi Kurtuluş savasında isim yapmış bir çok kişinin Anadoluya gizlice geçişini sağlamıştır... ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin.... Jön Türklerden Namık Kemal'in.. Şinasi'nin... ve Neyzen Teyfik'in Bektaşi olduğunu... biliyormuydunuz.. Cumhurbaşkanı cemal Gürsel'in Alevi olduğunu biliyor muydunuz? Osmanlı İmparatorluğunun asıl adının devlet-i Ali olduğunu ve osmanlı kaynaklarında "osmanlı İmparatorluğu kelimesinin kullanılmadığını .... biliyor muydunuz* Osmanlı İmparatorluğunun Kurucusu sayılan Osman bey'in asıl adının OTMAN olduğunu.. **Yeniçerilerin Pirinin Hacı Bektaşı Veli olduğunu. Pir Duası almadan savaşa gitmadiklerini..... Abdal Musa'nın ve Geyikli Baba'nın Bursa'nın fethine bizzat katıldığını... biliyor muydunuz.. ***Osmanlı Padişahlarının Yavuz Sultan Selim'e kadar Bektaşi-Alevi Ayini cemlerine katıldığını ve Alevi olduklarını biliyormuydunuz... İlk Alevi kaynakları arasında Dede Korkut kitabI'nın yer aldığını.... içinde yer alan Dualarda Hızır peygamber'den... Hz. Ali'den ve Ehl-i beyt'ten bahsettiğini biliyormuydunuz... -------------------------------------------------------------------------------------------- ***Emevi hanedanına son verenin bir Türk komutan olduğunu adınında Eba Müslüm Horasani olduğunu biliyor muydunuz? ***İmam Hüseyin'in eşinin... İran şahının Kızı şehrebanu hatun olduğunu.. ***İmam cafer-i sadık'ın Annesinin... (İmam Muhammed Bakır'ın eşi Ümmü Ferve 'nin) Halife Ebu Bekir'in oğlu Kasım'ın kızı olduğunu biliyor muydunuz? ***İmam-ı Sadık 'ın sünnülüğün kurucusu kabul edilen.. İmam- Azam Ebu Hanifi'nin hocası olduğunu biliyor muydunuz? Yine Maliki mezhebinin kurucusu Malik bin Enes'in İmamın öğrensici olduğunu biliyor muydunuz? *** İmam Hasan ve İmam Hüseyin'in halife Ömer ve halife Osman'nın koruyuculuğunu yaptığını biliyor muydunuz? -------------------------------------------------------------------------------------------- *** Araplar tarafından kullanılan Hicri takvim'in Hz. Ali Tarafından olşturulduğunu ve peygambere önerildiğini biliyor muydunuz? *** Babasının adı Ebu Talib olarak bilinmesine karşın asıl adının Abd'ül Menaf'tır. Hz. Ali'nin Annesinin adı ise Esed Kızı Fatıma'dır.. *** Hz. Ali 598 yılında mekke'de recep ayının 13. de bir Cuma günü Kabe'de doğmuştur. ( burada doğan tek kişidir).. Ve putlara Peygamberle birlikte hiç tapmayan tek kişidir.. Mekke'nin fethinde.. Peygamberin Omuzları üstüne çıkıp bütün putları yıktığını biliyor muydunuz? (Bu nedenle bir adının da Keremeullahi-veç'dir) *** Hz. Ali'nin Talib, Akil ve Cafer adında üç erkek ve Ümmühan adında bir kız kardesi vardır... *** Hz. Ali'nin Ünvanı Ebu'l Hasan 'dır. Peygamber ise ona Ebu'l Turab derdi. Annesi'nin ona Haydar dediği de söylenir... peygamber tebuk savasına giderken.. onu Rıza'sını olarak yerine vekil bıraktı.. Bundan dolayı da "Murteza" denildi.. *** Ayrıca Peygamber Hz. Ali'yi Tanrı'nın Arslanı anlamında "Esedullah" diye çağırırdı.. *** " Emir'el Miminin " bir başka adıdır.. ** Peygamber'e ilk Biat eden ve ilk müslüman olan kişidir.. *** Şuara suresi inince akrabalarının içinde Ali'yi kendine vezir atamış ve "Ali benim kardeşimdir, vezirimdir, vasidir. İçinizde halifemdir. Ona itaat edin" demiştir. ***Hz. Celal Abbas'ın...Hz. Ali´nin.. bir Türkmen kızı Olan ve Ümmül Benin olarak bilinen Hüzam kızı Fatma'dan olan oğlu olduğunu biliyor muydunuz?.. ALINTIDIR.
karagül dostum merhaba.alevilik ile ilgili bilinmeyenler yazında bildiklerimi pekiştirdim, bilmediklerimide öğrenme çabasına gigrdim. lakin ben dede korkut hikayelerinin hiçbirnde aleviliği veya bektaşiliği çağrıştıran herhangibi bir olguya rastlamadım. hele hele osmanlı padişahlarının alevi-bektaşi oldukları gibi bir bilgiye hiçbir zaman sahip olmadım. heralde öyle olsalardı anadoludaki alevilerin sayısı her geçen gün azalmazdı. ve alevi olarak sayabileceğimiz tek devlet te SAFEVİLERdir ki; onların temeli de şiiliğe dayanır diye biliyorum. malum, yavuz sultan selimin de alevilere karşı alaerjisi olduğunu dünya alem biliyor. ama dedimya yazından bilmediğim şeyleri öğrendim.......çok teşekkürler......
Karagül can Bu yazıyı okurken ben en çok cemal gürsel'e şaşırdım Şimdiye kadar hiçbir yerde duyulmadı Bildiğim kadarıyla ATATÜRK TEN sonra En ilerici ANAYASA'yı CEMAL GÜRSEL Yapmıştır Bu not u paylaşmak istedim ayrıca yazı için teşekürler
karagül paylaşım güzeldi emeğine sağlık ama canlarında dediği gibi çelişkiler var tabii olabilirde bu sizden kaynaklanmıyor. yazıda ilginç noktalar var bizimle paylaştığın için teşekkürler
paylaşımlarınız için teşekkürler. emeğinize yüreğinize sağlık. bilinmedik çok şey varki araştırılmıyor. araştırmak ve öğrenmemiz gereken bilgiler bulunuyor. inşşlh birgün tüm bilgileri öğreniriz.