Alevilik ve Siyaset

Konu, 'Yazılar, Makaleler, Araştırmalar' kısmında Pir-i Türkistan tarafından paylaşıldı.

1. Pir-i Türkistan

Pir-i Türkistan Aktif Üye

Özellikle son birkaç yıldır süren bir Aleviliği siyasileştirme çabası var. Bu çaba özellikle sol gruplar tarafından uygulanmakta. Herhalde bunun temel nedeni son 10 yılda düşüş yaşayan solu Aleviler'i de katara canlandırmak olsa gerek.

Oysaki Alevilik bir siyasi görüş, felsefi akım vb değil bir mezheptir. Aleviliği solla bağdaştırmak kadar saçma birşey de olamaz. Nitekim birçok sağcı, Türkçü Alevi de yaşamaktadır ülkemizde. Her Alevi devrimci-solcu olacak diye birşey de yoktur.

Son günlerde yapılan mitinglere bakıyorum da Sdp, Esp bilmemne gibi siyasi partilerin bayrak ve pankartları dolu. Orada asıl amacın Alevilik olduğunu unutanlar herhalde hiç de azımsanacak sayıda değil.

Peki bu durumun getirisi ne olur? Alevilik kalıplaşır ve belirli bir düşüncenin ekseriyetine girer. Oysa ki Alevilik evrensel bir Mezheptir. Solcusu da, sağcısı da, Türk'ü de, Arap'ı da Alevi olabilir. Örneğin ben bir Türkçüyüm. O pankartları gördükten sonra hiçbir yürüyüşe katılmam. Cemevine giderim ibadetimi yaparım, oradaki canlarla sohbet ederim ancak hiçbir yürüyüşe, anma törenine, protestoya vb katılmam çünkü o pankartların altında yürümek istmem.

Amaç Alevilik olmalı. O pankartlar yerine Hacı Bektaş Veli'nin, Pir Sultan Abdal'ın resimleri olmalı. İşte o zaman ben ve benim gibi Aleviler en önden gidenler olur.

Sayfayı Paylaş