Aleviliği Binlerce yıldır sözlü olarak aktaran o yüce değerlerimizin sözlerindeki himmet sır Alevilik öğretisi o kadar güzel anlatıyor ki bir kelimede bin mana çıkarılabilir. Bu Büyük değerlerimiz Hz. Ali için ne demişler, Alevi Önderi dediğimiz Büyüklerimizin Sözlerini Hiçbir Yorum yapmadan Aktarmak istedim, Yorumu da sizlere bırakıyorum. Gerçeklerin Demine Hü Hü Ya Allah Ya Muhammed Ya Ali Destur ya Şahı Merdan. Aşkına pirim aşkına illallah İllallah şahım illallah Ali mürşit güzel şah Eyvallah Şahım eyvallahâ Pir Sultan Gafil kaldır şu gönlünden gümanı Bu mülkün sahibi Ali değil mi Yaratmıştır on sekiz bin alemi Rızıkların veren Ali değil mi Bin bir adı vardır bir adı Hızır Her nerde çağırsan orada hazır Ali'm Padişahtır Muhammet vezir O fermanı yazan Ali değil mi Pir Sultan Abdal'ım ben bir fukara Acep bulunur mu derdime çare Günahkarım nasıl varam huzura Divanda oturan Ali değil mi KulHimmet Ali'sin Muhammed yoktur gümanım Şeriat içinde dinimsin Ali Tarikat içinde sırrâı ummanım Marifet içinde pirimsin Ali *** Yerde insan gökte melek yogiken Kudretinden bir nur indi süzüldü İki isim bir kandilde nur iken Ayn Ali mim Muhammed yazıldı *** Büyük küçük bu haberi işitdi Sevdası serimden ayrılmaz her dem Ruh aşinasıydık Elest gününden İsmâi Ali kalb evine yazıldı **** Ali ismi dört kitapta okunur La İlahe illa Ali´ yazılı Zikr edenler ezazilden sakınır La İlahe illa Ali´ yazılı **** Bir ismi Ali´dir bir ismi Allah İnkarım yoktur hem vallah hem billah Muhammed Ali yoluna Allah eyvallah Ben Ali´den gayrı bir er görmedim **** Virani Evvel odur âhir odur Tayyip odur tahir odur Batın odur zahir odur Ali Ali Ali Ali Derviş Ali Yeri göğü arşı kürsü yaratan Men Ali´den başka tanrı görmedim Yaratup kulunun kısmetini veren Men Ali´den başka tanrı görmedim Nesimi Ali evvel Ali ahir, Ali batın Ali zahir Ali şems-i münevverdir, Ali dilnur ile Enver Ali´dir her şey için can, Ali´dir yar ile mihman Ali rahim Ali rahman, Ali´dir cümleye server Ali sultan Ali sübhan, Ali cennet Ali Rıdvan Ali dindir Ali iman, Ali´dir sakı-i Kevser Nesimi´nin dil üç canı, Münevverdir Ali nuru Ali vâlâ Ali âlâ, Ali´dir server-i safter Şahkulu Dergâhı son Postnişini Mehmet Ali Hilmi Dedebaba Ayine tuttum yüzüme Ali göründü gözüme Nazar eyledim özüme Ali göründü gözüme Ali evvel Ali ahir Ali batın Ali zahir Ali tayyib Ali tahir Ali göründü gözüme´ Hacı Bektaş Makalat´ında Selman bir deste gül şaha uzattı Kendi tabutuna kendisi yattı Cemm-i Mushaf´tan nikabın attı Kur´an yok, gördüler Ali´den gayrıâ Kul Hasan Ali´nin işleri daim sırrınan Kisvesini kırmızıdan örtünen Nar içinde Cebrail´e görünen Hünkar Hacı Bektaş Ali kendidirâ Aşık Veli O yer ile gögün binasin kuran Muhammet Ali'dir bir Haci Bektas Su iki cihana gidasin veren Sana inanmayan kör Haci Bektas Gene sen bilirsin Veli'nin hali Sensin bu cihanin ahir evveli Bir ismin Ali'dir bir ismin Veli Kirklardaki ismin sir Haci Bektas Haydar Dede Nice methetmeye benim dünya ve evfiya nâmı var, Lâ fetâ illâ Alî [lâ] seyfe illâ zülfikâr. İsmail Ali Muhammed´dir Muhammed Ali Gördüm bir elmadır elhamdülillah Mehmet Eröz Evvel Ali yerin göğün binası Kudret kandilinden çalınmış mayası Bektaşi Dergahı´na da Postnişin olan Sersem Ali Baba Sabah seherinde virdim budur bu Allah bir Muhammed Ali´dir Ali Zikrim olan lailaheillallah Allah bir Muhammed Ali´dir Ali Noksani Hakkın evvel ismi hudur Tevekkeltü Ali Allah hü Zeynel Baba Gördüm bir can semah döner Hû der Ali Ali diye Sadık Ağa Bin bir ismi vardır, bir ismin Hû´dur Kâmillerin ezber dediği budur Münkire şektir, ismi de Lâ´dır Ta evvelden Elya deyenlerdeniz Genç Abdal âMüminler sırrını ilden sakınır Kendin bilmezlere sözün dokunur Genci Abdal, dört kitapta okunur Evveli ahiri destan Ali´dir.â Aşık Devrani Hakk´ın kandilinde gizli nihanda La mekan elinde sır idi Ali, Künt-ü kenzin esrarı andadır Dünya kurulmadan var idi Ali. Feriştahlar kendi nurundan oldu âSen kimsin?´ diye Cibrile sordu, Cibril bilemedi, kanadı yandı Ol zaman kandilde nur idi Ali Ali Murteza Topal Dede Hakikat Cem´ine vasıl olanlar Tevella sırrına beli dediler Hakk´ı eynel yakın bunda görenle Ehl-i beyt´e nur-u celi dediler. İkrar verdim ilme dönmem ebedi Kalbimde uyandı nur-u Ahmed´i Öz canımdan buldum Ay´ı semayı Gördüğüm didara Ali dediler Pir Mehmet Pir Sultan Oğlu Pir elinden elifi tac üründüm, Kubbesi duvazde, İmam Ali´dir. Nasibim ol verir, andan isterim, İki cihanda da varım Ali´dir. Abdal Musa Erenler erkanı gerçek yoludur, Abdal Musa fakir Ali kuludur, İmamlar sırrı ile gönlü doludur, İmamlar değildir Ali´den gayri, Kul Hüseyin´in, Günah ettim şahın darına durdum Allah bir Muhammed Ali aşkına Kırklar eşiğine yüzümü sürdüm Allah bir Muhammed Ali aşkınaâ Budak Ali Budak Ali´m pervaneyim Dönsem Ali Ali diye Şah aşkına ateşteyim Yansam Ali Ali diye İbrahim Ethem Arif olan canlar nefsini bilir, Varlığın terk eyler hakkı bulur, Nuru Muhammet didar görünür, Aman ya Muhammed, medet ya Ali. Kaygusuz Apdal Alim Zülfükarı almış eline, Sallar durmaz yezitlerin kasdına, Tümen tümen genç Ali´nin üstüne, Sırlar gelir Sultan Abdal Musa´ya. Balım Sultan Benim sevdiceğim Ali´dir Ali, Ali´yi sevenler olmaz mı deli, Pirimin elinden içmişim dolu, Ali´yi seversen değme yarama. Ali´nin yarası yar yaresidir, Buna merhem olmaz dil yarasıdır, Ali´yi sevmeyen Hakkın nesidir, Seversen Ali´yi değme yarama. Kalender Abdal Her cana kalan serseriye er demesinler, Ser vermeyenin ismine server demesinler, Bir kimesnede olmasa ol aşk Ali´den, Pes nice ana kafiri Hayber demesinler. Şah Hatayi Hak la ilahe ill´Allah İll´Allah Şah ill´Allah, Ali mürşit güzel Şah, Eyvallah Şah´ım eyvallah Ali ile Muhammed kurdu bu yolu, Arafatta açılır müminin kolu, Bir ulu dergahtır sürün bu yolu, Ali ile Muhammed´in aşkına. EşrefoğluEşrefoğlu al haberi, Bahçe biziz, gül bizdedir. Biz Şah-ı Merdan kuluyuz, Yetmiş iki dil bizdedir. Kul İbrahim Deden Muhammet`tir atan da Ali Hakka doğru gider onların yolu Kul Himmet Üstadım Bin bir ismi vardır bir ismi Hızır Her nerde çağırsan orada Hızır Alim padişahtır Salman da vezir Bu fermanı yazan Ali değil mi Yemini Dediler ki keramet kani Hayder Dayanmaz derdimin derrnani Hayder Kamu mümin'lerin kalbinde mihrin Olubdur dini hem imani Hayder Hakk'in kudreti sende ayandir Velayet mülkinin sultani Hayder Imamü'l Müttekinsin bellü bayik Erenler merdinin merdan'i Hayder Cemad'a dil verirsin emr-i Yezdan Verir nutkun ölüye cani Hayder Behist ehline saki'i ezelsin Hakk'in sende erer ihsani Hayder Yemini dermendde kil inayet Delalette komagil ani Hayder Teslim Abdal Mekanım balçıktır, üstadım Ali Muhammed nesline demişim beli Muhiddin Abdal Yedi iklim dört köşeye Arşa kürse dolusun sen Seni gören yoksul bay olur Kafirler imana gelir Seni sevmeyenler n'olur Şah-ı Kerem Ali'sin sen Kul Nesimi Biz müftü bilmeyiz fetva bilmeyiz Kıl ü kal bilmeyiz ifta bilmeyiz Hakikat bahsinde hata bilmeyiz Şah-ı Merdan gibi ulumuz vardır Bizim söyleyecek sözümüz vardır Ey zahit surete tapma hakkı bul Şah-ı velayete olmuşuz hep kul Hakikat şehrinden geçer bize yol Başka şey bilmeyiz Ali`miz vardır Bizim söyleyecek sözümüz vardır Kasım Dede Binbir mana desem biri dinlenmez Cahillerin ağzı dili bağlanmaz Hakk`ı isteyenler halkla bağlanmaz Ali`nin yoluna varanlar gelsin Yürü Kasım Dede çareni ara Emek zahmet çekme nafile yere Yezid aslı talip gelmez bu yola Ali`nin yoluna varanlar gelsin Pir Mehmed Yolcu oldum yola düştüm, Yollarım Ali çağırır. Bülbül oldum güle düştüm, Güllerim Ali çağırır. Pir Mehmed aşka düştü, Aşk dalgası hadden aştı, Virdimize Ali düştü, Dillerim Ali çağırır.
Pir Sultan Abdal'ım ben bir fukara Acep bulunur mu derdime çare Günahkarım nasıl varam huzura Divanda oturan Ali değil mi bu dörtlük hoşuma gitti emegine saglık can