Resmi büyütmek için tıklayın Ordu'nun Korgan İlçesi Tepealan Beldesinde Yaşayan Mustafa Eteş (79), 47 Yıldır Hava Durumunu Kaydediyor. Ordu'nun Korgan ilçesi Tepealan beldesinde yaşayan Mustafa Eteş (79), 47 yıldır hava durumunu kaydediyor. Daha önce ahşap ev ustalığı yapan Mustafa Eteş, hiç çivi kullanmadan birkaç evi tek başına yapmış. Zamanla ahşap evler yerini beton binaları bırakınca o da beton ev ustalığına geçmiş. Şu anda kendi yapımı ahşap evinde yaşayan Eteş, hiç okula gitmeden, çobanlık yaparken kendi kendine okuma yazma öğrenmiş. Mustafa Eteş, 1944 yılından beri zaman zaman hava durumunu not almış, fakat 1 Ocak 1961'den bu tarafa her gün aralıksız hava durumunu kaydetmiş. "Bu gün ölene kadar yamurlu ölenden sonra eyi", "akşama kadar yamur", "bu gün çok eyi güneş", "bu gün kapalı az yamur yadı fındık toplaması devam", "bu gün çok bulutlu yamurlu evdeyim saplıkla meşgulüm", "bu gün bulutlu az kar yağdı 25 santim kar var" şeklinde not tutan Eteş, zaman zaman nerede olduğunu, zaman zaman da çevresindeki ölenlerin tarihiyle, Turgut Özal ve Bülent Ecevit' gibi önemli isimlerin ölümlerini kaydetmiş. Ancak, hiçbir zaman hava durumu ve diğer gelişmeler karşısında ne hissettiğini, ne düşündüğünü yazıya dökmemiş. Eteş, havanın kendisi için çok önemli olduğunu, ayrıca böyle bir kayıt tutarak kendisini nerede olduğuna da şahit yaptığını belirtti. Bir önceki yıl ile bu seneki notlarını üzerinde taşıdığını anlatan Eteş, farklı tarihlerin aynı günlerindeki hava durumunu karşılaştırdığını ifade etti. Eteş'e göre iklimlerde değişiklik var. Kışlar daha çok soğuyor, yazlar da daha çok sıcaklaşıyor. Hava her 36 senede kendi kendini tekrarlıyor, eski haline dönüyor. Zaman zaman kabir yaptırmak isteyenlerin yakınlarının vefat tarihlerini kendisine sorduğunu, deftere bakarak cevapladığını belirten Eteş, "Havanın durumu benim için çok önemli. Çünkü o zaman ben iklimlerin nasıl bir değişim yaptığını görebiliyorum. Başka şeyler yazmadım çünkü not aldığım ajandaların yeri dar. Ben 55-60 sene hiç ölmeyecekmiş gibi çalıştım. Bana da öyle geliyordu. Ama artık dünya ile ilişkim bana göre kesildi. Hep ahiretimi düşünüyorum. Benim 79 yılın ardından gençlere tek tavsiyem, doğruluktan ayrılmamaları, namazdan uzak kalmaları olur. Ben bundan fayda gördüm." diye konuştu. Boş zamanlarında kitap okuyan Eteş, bir zamanlar ahşap evler yaptığı 55 yıllık baltasını kullanarak çalışmaya devam ediyor. Eteş, dünyada her şeyden usandığını ama ağaç yontmaya doyamadığını sözlerine ekledi. (CİHAN)