17 MAYIS 2002 AŞIK MAHSUNİ ŞERİF

Konu, 'Ozanlarımız' kısmında bluedream tarafından paylaşıldı.

1. bluedream

bluedream Daimi Üye

Kahramanmaraş'ın Tarlacık (eski ismi Berçenek) Köyü'nde dünyaya geldi. 1955 yılında daha sonra Ankara'ya nakledilen Mersin Astsubay Okulu'na kaydoldu. 1960'da eşi Suna'yı kaçırdı ve 6 ay köyünde kaldı. Bu sırada okulu Balıkesir'e nakledildi. Okul komutanının çabası ile yeniden okula dönen Aşık Mahzuni, 6 ay devamsızlık yaptığına ilişkin bir ihbar üzerine okuldan atılınca yeniden köyüne döndü. 1964 yılında ilk plağı ile müzik piyasasına girdi.

Bir süre Gaziantep'te ikamet ettikten sonra Ankara'ya taşındı. 1989-1991 yılları arasında Halk Ozanları Derneği Genel Başkanlığı'ni yürüten Aşık Mahzuni Şerif, Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığı, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği ve Ozan-Der Onur Kurulu Başkanlığı'nı da yaptı.

2001'in başlarında rahatsızlanarak, kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle, JFK Hospital'da yoğun bakım altına alındı. Mayıs ayında, günümüzün Pir Sultan'ı Aşık Mahzuni Şerif, bir kez daha ölümü yenmeyi başardı. Ve aynı yılın Kasım ayında kendisine, Elhamdülüllah Kızılbaşım ve Laikim. Ben değil yedi sülalem kızılbaştır. Bir suç varsa o da dedemdedir! " dediği için,DGM tarafından dava açıldı. Duruşma 27 Aralık 2001 tarihinde DGM ' de yapıldı. 2002 Mayıs ayının 17 sinde evli, sekiz çocuk, dört torun sahibi olan değerli Ozanımız 62 yaşında Almanya'nın Köln şehrinde hayata gözlerini yumdu. Bu ana kadar O, devletin düzenini yıkmak suçundan, hala yargılanıyordu.Şu an son ikamatgâhı olan Hacı Bektaş Veli Külliyesi'nin yakınındaki Çilehane adı verilen bölgede huzur içinde yatıyor.

Türk halk müziği sanatçılarının başvuru kaynağı,söz ve beste deposu olan Aşık Mahzuni birçok dinleyecisi açısından günümüzün çağdaş Karacaoğlan'ıydı. Dom Dom Kurşunu (Araştırmacı Yazar Battal Pehlivan Aşık Mahzuni Şerif'i yaşamı ve sanatı üzerine yaptığı incelemenin adı da Dom Dom Kurşunu idi), Yuh Yuh, Fadimem, Gül yüzlüm, Ciğerparem ve Ekmek kölesi gibi eserleriyle tanınan Aşık Mahzuni'nin türkülerini İbrahim Tatlıses'ten Mahsun Kırmızıgül'e kadar birçok türkücü ile bazı pop müzik sanatçıları da okudu. Halk şiirine gönül veren ve konuşma dilini şiirleştiren Aşık Mahzuni'nin 400'e yakın plağı,50 kasedi ve yayınlanmış 9 adet kitabı bulunuyor.

Halk ozanı Aşık Mahzuni Şerif'in, 17 Mayıs 2002 tarihinde vefatının beşinci yılında; ondan ayrılmanın burukluğunu içimizde taşıyarak, ona özlemimizi bir kez daha dillendireceğiz.

Aşık Mahzuni'nin hakka yürüdüğü gün olan 17 Mayıs'ı takip eden ilk Cumartesi günü yapılan anma etkinlikleri, bu sene 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ile çakışması nedeni ile, 20 Mayıs 2007 tarihinde gerçekleştirilecektir.

Aşık Mahzuni'yi, Hacıbektaş'taki (Çilehane'deki) mezarı başında, saat 11.00 da yapılacak törenle bir kez daha anacağız. Hacıbektaş Belediye Başkanlığınca organize edilecek olan Anma Programı şöyle:

11.00-11.05 Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı
    11.05-11.30 Günün Anlam ve Önemini belirten konuşmalar
    11.30-12.00 MahzuniŞerif'in gömütüne çiçek bırakma
    12.00-13.00 Lokma Dağıtımı
    13.00-14.00 Serbest Zaman

ALINTI

2. SAOL MERAL BİZLERE HATIRLATTIĞIN İÇİN BEN GERÇİ BİLİYORDUM AMA PAYLAŞIMIN İÇİN SAOL BÜYÜK OZAN AŞIK MAHZUNİ ŞERİF İ SAYGIYLA ANIYORUZ

3. bluem

bluem Daimi Üye

Aslında onlar bize bıraktıkları eserlerle hala yaşıyorlar Aşık Mahsuni şerifi saygıyla anıyorum paylaşımın için saol

4. bluedream

bluedream Daimi Üye

AŞIK MAHZUNİ ŞERİF İŞTE GİDİYORUM ÇEŞMİ SİYAHIM

aşık mahsuni şerifi saygıyla anıyorum

5. yasemin

yasemin Daimi Üye

Unutulmayacak ozanlardan biridir. Hele bir parçası vardır. Yalancısın inanmam gayrı sana güvenemem hep dilimdedir can. Anma törenine katılmak isterdim ama Ankarada Alevi federasyonunun yemeği var o gün.Rahmetle anıyoruz ozanımızı.

6. yorum62

yorum62 Daimi Üye

mahsuniyi unutmak mümkün degil
    o gerçekten büyük usta büyük sanatçı bi konserine gitmiştik tabi konserin sonuna geliyoruz artık herkes
    hep bir agızdan bagırıyor amerika katil katil türküsünü söylemesi için mahsuni şerif siz benim bu gece nezarette yatırmaya kararlısınız diye küçük bi açıklama yaptıktan sonra
    başka bi türkü söyledi ama gene de o insanları kırmadı konserini o türküyle kapattı herşeye rağmen........
    kendisini burdan birkez daha rahmetle anıyorum....

7. mazzda

mazzda Daimi Üye

paylasimin icin saol. mahsuni serif'i tekrar tekrar saygiyla aniyorum

Sayfayı Paylaş