pratik bilimsel bilgiler

Discussion in 'Bilim ve Teknoloji' started by ero, Sep 24, 2009.

  1. ero

    ero Daimi Üye

    Soru: Denizlerdeki yakamoz nasıl oluşur?

    Cevap: Yakamozun oluşumunu sağlayan şey esasında bakterilerdir. Denizlerde yoğun olarak bulunan bu bakteriler ışığı yansıtma özelliğine sahiptirler. Su da bir nebze ışığı yansıtır, ama esas yansıtıcı değildir. Ayrıca, biyolüminesans denilen bir eylemle bu canlılar kendiliklerinden ışık üretebilmektedirler. Bu da, ışıksız gecelerde bile yakamoz oluşumuna sebep olur.
    ----------------------------------------

    Soru: Neden ağladığımızda burnumuz da akar?

    Cevap: Gözyaşı üç bileşikten oluşur; yağ, su, mukus. Her gözümüzü kırpışımızda, gözkapağımız, gözü bir silecek gibi süpürür ve yüzeye gözyaşı bırakır. Bırakılan gözyaşı, alt kısımdaki kanallar aracılığıyla buruna iletilir. Ağladığımızda ise bu kanallar gözyaşını iletmede yetersiz kaldığından kenarlardan gözyaşı taşar. Buruna iletilen gözyaşı miktarı da haylice arttığından ağlandığında burun da akar.
    --------------------------------------------

    Soru: Altın üretiminde siyanür ne işe yarar?

    Cevap: Siyanür, altın ve gümüşün katı fazdan sıvı faza geçmesini sağlar. Böylece ergimiş hale gelen bileşik mıcırdan arındırılarak saf gümüş ve altın elde edilir.
    --------------------------------------------


    İnsanları ısıran sivrisinekler dişi olanlardır. Erkek sivrisinekler asla insan ısırmaz. Görevleri vızıldayarak insanın dikkatini dağıtıp dişi sineğe besin sağlamaktır. Sivrisineklerin üremesi yalnız insan kanı ile gerçekleştiği için neslini sürdürmek için öyle bir adaptasyon mekanizması oturmuş. Erkek sinekler bitki özleriyle beslenirken dişi sinekler insan kanını da besinlerine eklemek zorundadır
    ----------------------------------------------

    Soru: Neden bebeklerin göz rengi zamanla değişir?

    Cevap: İnsan yavrusu annesinden tam olarak gelişmeden doğar (tabir caizse her doğum bir prematüre halidir... ilk doğan hayvan yavruları derhal yürürken insan yavrusu bir müddet sonra bunu başarabilir). Bu sebeple bebeklerin gözlerindeki renk pigmentasyonu tam değildir. Bebeklerin gözleri ilk dönemler açık maviye yakındır sonradan bu renk değişerek daha koyu bir hal alır. Ayrıca bebekler uzun süre boyunca bazı renkleri göremezler.
    -----------------------------------------------

    Soru: Güneş ne renktir.

    Cevap: Hemen söyleyelim, Güneş sarı değildir. Güneş, her dalga boyunda ışıma yaptığından dolayı beyaz renktedir (tüm renklerin bulunduğu skalanın döndürülmesi ile beyaz rengin elde edilişini, yine aynı şekilde prizmadan geçen beyaz ışığın nasıl bütün renkleri ortaya çıkardığını anımsayın). Atmosfere giren güneş ışınları burada bir kırılmaya uğrar ve mavi renk atmosfer tarafından tutulur. Bu sebeple Güneş, sarı renkte görülür.
    ------------------------------------------------

    Soru: Hava yastıkları nasıl çalışır?

    Cevap: Hava yastıklarının bileşiminde sodyum azit ile demir 3 oksit kimyasalları bulunur. Bunlar çok küçük bir kıvılcım ile tepkimeye girerler ve çok hızlı bir şekilde azot gazı açığa çıkarırlar. Bu şekilde açığa çıkan azot ise hava yastığını şişirir.
    -------------------------------------------------

    Soru: Gözümüz kapalıyken de ışığı görebilir miyiz?

    Cevap: Gözümüz kapalıyken her hangi bir ışık kaynağına yöneldiğimizde aydınlığı algılarız. Çünkü gözkapağımız ışığı sızdırır.. Ancak gözkapağına temas eden ışık dağılır ve dağınık bir şekilde göze ulaşır. Oysa görmenin gerçekleşmesi için odaklaşmanın gerçekleşmesi gerekir.
    ---------------------------------------------

    Soru: Utanınca, korkunca, heyecanlanınca neden yüzümüz kızarır?

    Cevap: Bu esnada kalp atışlarımız hızlandığı için vücut sıcaklığımız da hızla artmaya başlar. Vücut ısısının normal seyrine düşürülebilmesi için kan, hava ile temas halinde olan noktalara doğru gönderilir. Yüz, el ve ayaklara gönderilen kanın soğutulması ile vücut ısısı düşürülmüş olur.
    ----------------------------------------------

    Soru: Bazı bitkiler neden böceklerle beslenir?

    Cevap: Bu bitkilere en iyi örnek venüs bitkisidir. Bu bitki, dişli yaprakları oluşana kadar, normal bir bitki gibi besinini topraktan alır. Daha sonradan ise böcekleri yakalayarak beslenir. Bunun sebebi, bu bitkilerin yaşadığı toprakların "azot" yönünden son derece fakir olmasıdır. Bitkiler için hayatiyet arz eden azotun eksikliği, bu ihtiyacın böceklerle karşılanması yolunu oluşturmuştur
    -----------------------------------------------

    Soru: Bazı bitkiler neden geceleri çiçek açarlar?

    Cevap: Bitkiler, çiçeklerindeki poleni böcek ve hayvanlar aracılığıyla birbirlerine ileterek tozlaşmayı sağlarlar. Gece açan çiçekler ise, geceleri aktif olan güve ve yarasalar ile tozlaşmayı sağlarlar. Diğer bitkiler ise gündüzleri çiçek açıp, geceleri ise polenlerini nemden korunmak için çiçeklerini kaparlar.
    ------------------------------------------

    Soru: Doğuştan görme engelliler de rüya görürler mi?

    Cevap: Her insan rüya görür. Yani, doğuştan görme engelliler de rüya görürler. Ancak onların rüyaları, görsel öğeler değil, işitsel ve tensel öğeler barındırır.
    ---------------------------------------------

    Soru: Süt neden taşar?

    Cevap: Sütün büyük bir çoğunluğunu su oluşturur. Bunun haricinde önemli miktarda yağ da vardır. Süt ısıtılınca katı halde bulunan yağlar eriyerek yüzeye çıkarlar (yağın yoğunluğu sudan daha az olduğu için) ve üst kısımda birikerek bir katman oluştururlar. Ancak alt kısımda kalan su, buharlaşmaya devam etmektedir. İşte bu buhar, üst kısımdaki yağ tabakayı yukarı doğru iteler ve süt, böylece taşar.
    ---------------------------------------------

    Soru: Işığın hızı nasıl hesaplanmıştır?

    Cevap: Işığın hızı ilk olarak 1862 yılında "Hipolyte Fizeau" tarafından kesine yakın bir şekilde hesaplandı. Bu hesaplamada döner aynalar kullanılmıştır. Bu deneyde, belirli bir sıraya ve açıya göre yerleştirilimiş olan döner aynalardan oluşan bir parkura ışınlar gönderiliyordu. Bu ışınlar ise aynaların dönmesine sebep olmaktaydı. İşte bu aynaların dönüş açıları ve dönüş hızları ışığın hızının hesaplanmasını sağlamıştır.
    ---------------------------------------------

    Soru :Yıldırım nedir

    Cevap :Bulutla yer arasındaki potansiyel fark arttıkça aradaki havanın da delinmesi kolaylaşır ve belli bir değerden sonra havanın delinmesiyle oluşan iletken kanal boyunca buluttan toprağa veya topraktan buluta deşarj başlar. Bulutla bulut arasında olan deşarja şimşek ve bulut – toprak deşarjına ise yıldırım denir.

    ---------------------------------------------

    Soru :Yağmur nasıl oluşuyor

    Cevap:Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün yüz binlerce metreküp su buharlaşarak atmosfere doğru yükseliyor. Ve yükseldikçe soğumaya başlıyor. Öyle biran geliyor ki su buharı işinin çok düşük olduğu bir bölgeye geliyor.
    Soğuk hava katmanına rastlayan buhar tanecikleri havadaki toz parçacıklarına tutunarak su damlaları haline dönüşüyor
    --------------------------------------------

    Soru: Patlıcan, biber, domates, fasulye birer meyve midir?

    Cevap: Evet her biri meyvedir. Meyve, bilim dilinde şu şekilde tanımlanır: "Bitkilerin, üremek üzere geliştirdikleri, çiçeklerinin olgunlaşması ile oluşan ve tohumları taşıyan organlarıdır." Dikkat edilirse meyveler benzer bir yapı arz ederler. En dış kısımda kabuk (meyvenin etli kısmını koruyan ve besin değeri bulunmayan tabaka), etli kısım ve iç kısımda da çekirdekler. Bitkiler, meyvelerini insanlar yesinler diye üretmezler esas amaç üremektir. Yani meyvenin merkezinde bulunan çekirdekler içindir meyvenin etli kısmı. Bu anlamda bakıldığında karpuz, elma, üzüm, erik, domates, patlıcan ve salatalık vb. gibi bitkilerin hemen hemen aynı sistematiğe (kabuk, etli kısım, çekirdek) sahip olduğunu görürsünüz. Dolayısıyla, bitkilerin üremek üzere ürettiği her oluşuma meyve demek icap eder.
    Sebze ise, bitkilerin, meyve haricinde kalan kök, gövde, yaprak gibi kısımlarının genel adıdır. Yine bu anlamda marul, maydanoz, ıspanak birer sebzedir.
    -------------------------------------------

    Soru :Kazlar neden ''V'' Şeklinde uçarlar ?

    Cevap: "V" seklinde uçulduğunda, uçan her kus, kanat çırptığında arkasındaki kus için, onu kaldıran bir hava akımı yapıyormuş. Böylece "V" şeklinde bir formasyonda uçan kaz grubu, birbirlerinin kanat çırpışları sonuçu ortaya çıkan hava akımını kullanarak uçuş menzillerini % 70 oranında uzatıyorlarmış.Yani tek başına gidebilecekleri maksimum yolu grup halinde neredeyse ikiye katlıyorlarmış..

    -------------------------------------------

    Soru:Horozlar niçin sabahları erkenden öterler?

    Sabah güneş doğarken ötmek yalnız horozlara özgü değildir. Kulağa en çok
    horozun sesinin gelmesi, onun sesinin diğerlerinden daha güçlü olmasıdır. Kuşların büyük çoğunluğu
    da aynı saatlerde ağaçlarda koro halinde öterler. Gün boyu hem horozlar hem kuşlar bu ötüşü sürdürürler
    ama seslerinin en güçlü çıktığı zaman sabah saatleridir. Horoz ve kuşların sabah gün
    doğarken ötmeleri biyolojik saatleriyle ayarlanmıştır
    ---------------------------------------------

    Balıkların neden göz kapakları yoktur?

    Pisces sınıfı üyeleri balıklar sucul yaşama uyum sağlamışlardır. Göz kapağı normalde hem gözün nemini sağlamak hem de havada uçuşan tozlara karşı gözü koruma görevi yapar. Sualtında nemin korunması gibi sorun olmadığından göz kapağı gibi bir yapı gelişmemiştir. Ancak balıklarda kara hayvanları gibi olmasa da gözkapağına benzer yapılar bulunur. Hızlı yüzen balıklarda büyük bir deri kıvrımı (yağlı gözkapağı) bulunur. Köpekbalıklarındaysa avlanma sırasında gözkapağına benzer bir perde gözü korumak için kullanılır.
    ----------------------------------------------





     
  2. seyduna_34

    seyduna_34 Daimi Üye

    gece uykun kacmıs,bıze faydalı olsun dıye guzel bılgıler arastırıp paylasmıssın :) tesekkurler erhan..
     
  3. kaptangula

    kaptangula Daimi Üye

    paylaşım için teşekkürler can.
     
  4. ero

    ero Daimi Üye

    kesinlikle öyle.
    en değerli vakitlerde yapılan iş en değerli olanlardandır denir(en azından ben ole diyorum)
     
  5. ero

    ero Daimi Üye

    [​IMG]
    Corilois kuvvetinin Dünya'daki etkileri
    Her sabah kalktığımızda ilk işimiz yüzümüzü yıkamak olur.Peki lavado akan suyu hareketine hiç dikkat ettiniz mi? su bir yönü takip ederek akıyor.Ve işin ilginç yanı lavabodaki akan suyun yönü Dünya'nın dönmesi ile alakalı.Peki sizce Türkiye'de lavaboya akan suyun yönü ile Avustralya,Güney Afrika Cumhuriyeti gibi Güney Yarım Küre ülkelerinde lavaboda akan suyun yönü aynımıdır? hayır değildir.

    Kışın karın usul usul yavaşca ve özelliklede sokak lambasında yağmasını hepimiz keyifle izlemiştiriz.Peki o kar tanelerinin izlediği yörüngeye hiç dikkat ettinizmi nasıl bir yol izliyor diye,ve düzgün bir şekilde düşmezken döne döne hareket ediyor.Sizce nedeni nedir hiç düşündünüz mü?

    [​IMG]
    Bir uçağın Corilois Kuvveti etkisindeki izlediği yörünge
    Uçaklar hava basıncının belli değerde olduğu yerlerde uçurulmaya özen gösterilir ve her uçuş öncesi bunun hesabı yapılır.Özellikle de her uçuş sonunda gidilen uçuş yolu bir daha gidilmez.Çünkü hava basıncı değeri değişir ama hava basıncından çok Dünya'nın dönmesinden kaynaklanan bilmediğimiz bir kuvvet uçakların,kuşların ve rüzgarın yönünü değiştirir.

    Yukarıda saydığımız tüm olaylara neden olan kuvvetin adı Corilois kuvvetidir.(Fransız matematik ve fizikçisi, Gustave Gaspard Coriolis (1792-1843) onuruna atfen bu ad verilmiştir.) Dünya'nın dönmesinden ötürü yüzeyi üzerinde hareket eden hava, kuzey yarım kürede hareket yönünün sağına, güney yarım kürede soluna saptırır. Bu saptırma gücüne coriolis kuvveti denir.Coriolis kuvveti denizcilikte,metorolojide,uzay ve havacılıkta,askeriyede,coğrafyada,jeolojide oldukça önem arz eder.Özellikle son zamanlarda küresel ısınmadan ötürü kutuplardaki eriyen buz kütlelerinin yörüngeleride bu kuvvetin yardımı ile hesaplanmaktadır.

    Dünya'da görmediğimiz ama günlük yaşantımızda etkisini hissetiğimiz bir kuvvet Corlois kuvveti.Teknolojinin gelişmesiyle beraber günlük hayatımızda da ismini sıkça duyabileceğimiz bir kavram olabilir kim bilir[​IMG]
     
  6. mtsrkn

    mtsrkn Daimi Üye

    Az ilmi olupda onunla amel eden çok ilmi olupda onunla amel etmeyenden daha hayırlıdır
     
  7. devran

    devran Yönetici

    emeğine sağlık can gayet güzel bilgiler paylaşmıssın teşekkür ederim
    ayrıca kazların ve kuşların V şeklinde uçma sebeplerinden biride en uştaki uçan kuş havayı yardıgı için arkadan gelenlşer daha az hava ile sürtünürler suda yüzen bir geminin arkasında kalan izler gibi hava da yarılmış olur ve temasın en az oldugu kısımlar uç kısımlardır dalganın hemen arkası yani :)
     
  8. sanem_62

    sanem_62 Daimi Üye

    Çok önemli ve gerekli bir konuydu emeğine sağlık erhan ...
    Özellikle adapte olmaya çalıştığım bir kaç konu üzerinde durmuştum onuda burdan istifade ettim ..
    Bilim günümüz çağında en önemli ve ihtiyaçlı bir konudur ne mutlu en güzel şekilde öğrenip öğretenlere ...
     
  9. ero

    ero Daimi Üye


    kuşların V şekli ile uçuşları aynı zamanda askeri ve avcılık alanlarında da kullanılır..
     

Share This Page